Главная История музыкальной жизни и музыкантов города Б - МЫСЛИ ВСЛУХ КОЛИ ПРИДУМАЛИ СВЯТКУВАТИ "СТАРИЙ НОВИЙ РІК"!

КОЛИ ПРИДУМАЛИ СВЯТКУВАТИ "СТАРИЙ НОВИЙ РІК"!


Після публікації попереднього матеріалу про невідповідність житія Маланки, Василя та взагалі існування терміна "Старий Новий рік", стали надходити питання - "Як же так, адже Старий Новий рік святкували наші далекі предки з давніх-давен, посівали, співали щедрівки, водили козу..? "
 
Дорогі мої, які далекі пращури, які давні часи, якщо саме поняття "Старий Новий рік" з'явилося лише за радянської влади, коли старий Юліанський календар був замінений на сучасний Григоріанський.

Саме завдяки Леніну, що зробив реформу зі зміною календарів, з'явилося це найменування, яке жителі СРСР почнуть використовувати лише через півстоліття, після закінчення Другої світової війни, коли вцілілі від репресій священнослужителі нагадають Сталіну про його обіцянку у 1943 році, в обмін на допомогу у мобілізації жителів СРСР на боротьбу з німецькою агресором, адже як відомо радянський народ напочатку у своїй загальній масі, за винятком одиниць-добровольців, чомусь не хотів воювати ні за так звану Батьківщину-СРСР, ні за Сталіна, ні за рідну ВКП(б) і масово ухилявся від призову до рідної та непереможної Червоної армії, дизертував і здавався у полон. Священики тоді виконали свою обіцянку і попрацювали з народом, який у той час ще не встиг відвикнути від релігійних догм і прислухався до проповідей божих пастирів. Але Сталін погодився з однією умовою, церковні дати не повинні співпадати з аналогічними датами цих свят на Заході. Ось тоді й пішли у хід старі дати вже забутого Юліанського календаря. В 1943 році Сталін дав свою обіцянку святим отцям, а у 1947-му після чергового нагадування з дозволу Сталіна в СРСР відносно масово, але без офіціозу, під наглядом новоствореного релігійного відділу при МДБ почали відкриватися церкви і святкуватися нові дати.
 
ТАК ЩО НАЙМЕНУВАННЯ "СТАРИЙ НОВИЙ РІК" ЦЕ ЛЕНІНСЬКО-СТАЛІНСЬКИЙ ТЕРМІН І НІЯКОГО СТАРОДАВНЬОГО ІСТОРИЧНОГО ПІДҐРУНТЯ ВІН НЕ НЕСЕ. А ЯК СВЯТО ВІН ПРИЙШОВ ДО НАС САМЕ У СТАЛІНСЬКІ ЧАСИ, КОЛИ ВИТЯГЛИ НА СВІТ ЩЕДРІВКИ ТА ІНШІ АТРИБУТИ ДОХРИСТИНСЬКИХ ЧАСІВ, ЯКІ НЕ МАЛИ НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ ДО СІЧНЕВОГО НОВОГО РОКУ.

За Хрущова і Брежнєва гайки по відношенню до релігії знову почали закручуватися, кількість церков обмежили, як і святкування релігійних дат поза самими церковними приміщеннями. А Комітет держбезпеки(КДБ), що прийшов на зміну МДБ(точніше змінив вивіску), контролюватиме далі діяльність церков, і, насамперед за допомогою комсомольських, партійних та профспілкових органів, відвідуваність громадянами країни цих закладів, застосовуючи до них дисциплінарні, а в окремих випадках і кримінальні покарання.
 
ОТЖЕ ПОСИЛАННЯ НА ГОГОЛЯ ТА ІНШИХ ВІДОМИХ СТАРИХ ПИСЬМЕННИКІВ, ЯКІ НІБИТО ОПИСУВАЛИ СВЯТКУВАННЯ СТАРОГО НОВОГО РОКУ, ЦЕ ПОВНА МАЯЧНЯ. НІЧОГО ВОНИ НЕ ОПИСУВАЛИ, БО ТЕРМІНА "СТАРИЙ НОВИЙ РІК" ПІД ЧАС ЇХНЬОГО ПЕРЕБУВАННЯ В БУДЕННОМУ ЖИТТІ ЩЕ НЕ ІСНУВАЛО.

© IK

 
ХИТ-ПАРАД ФП - 2



голосуй за
песню

ХИТ-ПАРАД ФП - 1



голосуй за
фестиваль, 
коллeктив,
композитора,
жанр и
направление в музыке

Подробное меню
последние комменты
ЭЗОТЕРИКА

ЭРА МИЛОСЕРДИЯ



Мы устали от войны, мы устали от крови,
мы устали, мы устали…
Мы устали от обид, мы устали делать вид,
что не знали.., всё мы знали…

РАСКРУТКА




promotion 
исполнителей
знакомьтесь, кто еще не знает



С У П Е Р
И С П О Л Н И Т Е Л И 

В С Е Х
В Р Е М Е Н
И
В С Е Х   Н А Р О Д О В

произвольное фото
ОБУЧЕНИЕ

В И Д Е О Ш К О Л Ы



ПОЛЕЗНЫЕ СОВЕТЫ 

И   ИНФОРМАЦИЯ

Случайное видео
случайное фото
автопереводчик
ПЕРЕКЛАДАЧ ОНЛАЙН

 

скорость Интернета



Кликните на спидометр и измерьте скорость вашего Интернет-соединения

статистика сайта
Пользователи : 2128
Статьи : 3836
Просмотры материалов : 25186688
сейчас на сайте
Сейчас 1312 гостей онлайн
посещений за сутки
счетчик посещений 


Рейтинг сайта в веб-каталоге misto.zp.ua
Яндекс цитирования IK-MUSIC(Ай-Кей"Мюзик) - музыкальный магазин(салон шоу-техники и музыкальных инструментов)
Яндекс.Метрика

Яндекс.МетрикаЯндекс.Метрика